Cloudy With A Chance Of Meatballs

Βρέχει Κεφτέδες  (Animation 2009 /Διάρκεια: 90')


Στο σχολικό βιβλίο των "Αρχών Οικονομικής Θεωρίας" αναλύεται το κύριο οικονομικό πρόβλημα ως εξής:

Το οικονομικό πρόβλημα κάθε κοινωνίας προέρχεται από τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του πλήθους των αναγκών που οι άνθρωποι επιδιώκουν να ικανοποιήσουν και του περιορισμένου όγκου των αγαθών που υπάρχουν για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.  Η ουσία λοιπόν του οικονομικού προβλήματος βρίσκεται στη σχετική έλλειψη ή στενότητα των αγαθών. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη αγαθών προσπαθούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν με την οργανωμένη δραστηριότητα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με την εξεύρεση νέων παραγωγικών πόρων κτλ.
Κατά συνέπεια, η σχετική έλλειψη αγαθών είναι στην πραγματικότητα έλλειψη παραγωγικών συντελεστών. Το πρόβλημα αυτό είναι μόνιμο και απασχολεί κάθε κοινωνία. Για να αντιληφθείτε καλύτερα την τεράστια σημασία της σχετικής έλλειψης αγαθών προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα ήταν οργανωμένη η ανθρώπινη κοινωνία και τι θα έκαναν οι άνθρωποι, αν ζούσαν σε απόλυτη αφθονία, χωρίς να παράγουν, για παράδειγμα αν τα αγαθά έπεφταν σαν "μάννα εξ ουρανού".

Ακριβώς αυτή η  κατάσταση περιγράφεται στο ξεκαρδιστικό animation "βρέχει κεφτέδες" που προβλήθηκε το 2009. Ήρωας της ταινίας είναι ο  φιλόδοξος και καλοκάγαθος εφευρέτης Φλιντ Λόκγουντ που επιτυγχάνει να  κάνει ευτυχισμένη τη μικρή του πόλη βρίσκοντας τον τρόπο ώστε ο ουρανός να βρέχει… χάμπουργκερ και κάθε λογής έδεσμα. Γίνεται διάσημος, αλλά μαζί με τους τουρίστες καταφθάνει και η γαστριμαργική κακοκαιρία.
Έξυπνο χιούμορ, αλληγορία πάνω στη λαιμαργία και την υπερκατανάλωση και ρυθμοί καταιγιστικής περιπέτειας. Το τρισδιάστατο σχέδιο επιτείνει το ρεαλισμό της αστείας όσο και τρομακτικής φαγητο-βροχής, κάνοντας το όλο θέμα κυριολεκτικά… χορταστικό. 

Δείτε το trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου