Moneyball

Aμερικανική ταινία (2011), σκηνοθεσία Μπένετ Μίλερ με τους: Μπραντ Πιτ, Τζόνα Χιλ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρόμπιν Ράιτ.

Μπορεί να δείχνει ότι είναι μια ταινία για το μπέιζμπολ, όμως το «Moneyball» του Μπένετ Μίλερ είναι πολύ πιο φιλόδοξο και εν τέλει πολύ πιο ενδιαφέρον απ' ό,τι θα ήταν ήταν αν περιοριζόταν στο ίδιο το άθλημα. Είναι μια ταινία για το σύγχρονο management.

Ο ήρωας της ταινίας Μπίλι Μπιν που στο «Moneyball» φέρει τη μορφή του Μπραντ Πιτ είναι Μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ Oakland Athletics. Ο Μπιν, στις αρχές του 2000, εποχή δύσκολη για την ομάδα εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό της, ρισκάρισε με την εφαρμογή ενός συστήματος που ανέτρεπε παντελώς τα ως τότε δεδομένα.

Με δεξί του χέρι έναν  νεαρό οικονομολόγο ο οποίος δεν είχε παίξει ποτέ στη ζωή του μπέιζμπολ (έξοχη επιλογή ο Τζόνα Χιλ), ο Μπιν (πρώην παίκτης του μπέιζμπολ ο ίδιος - αλλά μέτριος), πόνταρε στη δύναμη των στατιστικών αδιαφορώντας για τα μεγάλα ονόματα και τις ντίβες των μεταγραφών. Στόχος του ήταν η σύνθεση μιας ομάδας αποτελούμενης από παίκτες όχι και τόσο διάσημους ή προς τη δύση της καριέρας τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα και μάλιστα μέσα στους οικονομικούς περιορισμούς της διεύθυνσης.

Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται ολόκληρη η ταινία. Χωρίς να περιέχει πολλές σκηνές αθλήματος και με σχεδόν ντοκυμαντερίστικο ύφος τρυπώνει μέσα στις συνεδριάσεις όπου κλείνονται οι συμφωνίες, ή στις σκοτεινές αίθουσες με τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών που λένε στον Μπιν και στον βοηθό του τι ομάδα μπορούν να κτίσουν αν κοιτάξουν προσεκτικά τις στατιστικές.

Δείτε το trailer: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου