A Beautiful Mind

Ένας υπέροχος άνθρωπος

Η ταινία “A Beautiful Mind”- (2001), σε σκηνοθεσία του Ron Howard και πρωταγωνιστές τους Ράσελ Κρόου και τη Τζένιφερ Κόνελι είναι βασισμένη στη ζωή του John Forbes Nash.
Δε θα λέγαμε πως η ταινία πραγματεύεται κάποιο οικονομικό φαινόμενο όμως  με την επιρροή που άσκησε ο Nash  στην οικονομική επιστήμη σίγουρα θα γοητεύσει και θα συγκινήσει αρκετούς φοιτητές οικονομικών που ονειρεύονται το Νόμπελ Οικονομίας!
Ο ιδιοφυής επιστήμονας, τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών (μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι), για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Η Θεωρία των Παιγνίων μελετά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας και σύγκρουσης συμφερόντων. Πιο αναλυτικά, σε μια δυαδική στρατηγική αλληλενέργεια, ένας συνδυασμός στρατηγικών ισορροπίας κατά Nash είναι αυτός κατά τον οποίο η επί μέρους στρατηγική του κάθε δρώντος είναι η καλύτερη απάντηση του ενός στην καλύτερη απάντηση του άλλου δρώντος. Ο Nash κατασκεύασε σειρά υποδειγμάτων τα οποία εφαρμόζονται στην επιχειρησιακή οικονομική, στις διεθνείς σχέσεις, στη βιολογία, στο δίκαιο, στην ψυχολογία, στην πολιτική επιστήμη, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στη φιλοσοφία και στα μαθηματικά.
Δείτε το trailer της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου