glengarry glen ross

Οικόπεδα με Θέα (1992)

Αμερικανική ταινία, Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φόλει με τους: Αλ Πατσίνο, Τζακ Λέμον, Εντ Χάρις, Αλαν Αρκιν, Τζόναθαν Πράις.
 
Μια ταινία σκληρή όσο η αμερικανική αγορά σκηνοθετημένη από τον James Foley. Τέσσερις μεγάλοι ηθοποιοί συναντούνται (Al Pacino, Alex Baldwin, Jack Lemmon, and Ed Harris) και υποδύονται ο καθένας έναν πωλητή που θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στην κορυφή. Ο ανταγωνισμός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανθρωπιά και έλεος. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του David Muppet και παραδίδει μαθήματα ζωής σε όσους αγνοούν τι θα συναντήσουν μπροστά τους. Η ταινία έδωσε μια υποψηφιότητα για Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Al Pacino. 

"Είναι μια βροχερή βραδιά στο μεσιτικό γραφείο του Σικάγο όπου οι πωλήσεις πάνε κατά διαόλου. Ο μάνατζερ Μπλέικ προκηρύσσει έναν διαγωνισμό, πρώτο βραβείο μια κάντιλακ, δεύτερο ένα σετ μαχαίρια για κρέας, τρίτο βραβείο η απόλυση. Αν οι πωλητές δεχτούν το στοίχημα βάζουν αυτόματα το κεφάλι τους στην καρμανιόλα, αφού τα περισσότερα ραντεβού που έχουν είναι εξαρχής 'καμένα χαρτιά'. Αν επαναστατήσουν τότε χάνουν τη δουλειά τους . Έλα όμως που δεν ξέρουν άλλη δουλειά και κάποιοι απ' αυτούς περιμένουν να πάρουν σύνταξη από εκεί.
Η πίεση της εργοδοσίας αποσκοπεί ακριβώς εκεί: να τους εξαναγκάσει να υποτροπιάσουν ή να παραιτηθούν ώστε να τους φάει την αποζημίωση. Η αγωνία μεγαλώνει και η ένταση σπάει νεύρα, η απογοήτευση είναι πικρή και δεδομένη. Υπάρχει όμως ένα υπόγειο χιούμορ, μια κυνική ειρωνεία, μια κρυφή ελπίδα για αντίδραση στην ψευδαίσθηση ενός ανύπαρκτου αμερικάνικου ονείρου που έγινε πια παγκόσμιος εφιάλτης."
Η κριτική εγκωμίασε το θεατρικό κείμενο, για το οποίο ο Μάμετ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1984, ενώ στο έργο αποδόθηκε άμεσα ο χαρακτηρισμός κλασικό. Η ταινία έδωσε μια υποψηφιότητα για Oscar Β' Ανδρικού Ρόλου στον Al Pacino.

Δείτε το trailer:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου