It's a Free World...

Βρετανία, 2007. Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς. Σενάριο: Πολ Λάβερτι. Ηθοποιοί: Κίρστεν Γουέαρινγκ, Τζούλιετ Ελις, Λέσλαβ Ζούρες, Κόλιν Κάφλιν. 93 λεπτά. 


Συγκλονιστική ταινία, σχόλιο πάνω στη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών στον κόσμο της ελεύθερης οικονομίας μέσα από την ιστορία μιας ενεργητικής γυναίκας στο σύγχρονο Λονδίνο που αρχίζει τη δική της επιχείρηση εξεύρεσης εργασίας (βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας).
Την εκμετάλλευση των μεταναστών στη σημερινή Αγγλία και τον τρόπο λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας καυτηριάζει στην ταινία του αυτή ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα των Κανών για την ταινία του «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», σκηνοθέτης Κεν Λόουτς. Επιστρέφοντας στην Αγγλία του «ελεύθερου κόσμου...» (οι τελείες στον αγγλικό τίτλο της ταινίας υποδεικνύουν την ειρωνική στάση του σκηνοθέτη) από την αποστολή της στην Πολωνία για την εξεύρεση φτηνής εργασίας, για λογαριασμό της εταιρείας στην οποία εργάζεται, η Αντζι, μια όλο ενέργεια και φαντασία 30άρα γυναίκα βρίσκεται ξαφνικά χωρίς δουλειά κι αποφασίζει, με τη βοήθεια μιας συγκατοίκου της, ν' ανοίξει το δικό της γραφείο εξεύρεσης εργασίας για μετανάστες. Ευρηματική, καβάλα σ' ένα μηχανάκι, η Αντζι τρέχει ασταμάτητα σ' αναζήτηση κακόμοιρων πελατών, αρχικά νόμιμων μεταναστών, στη συνέχεια και παράνομων, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδα αλλά και να καλύψει τρύπες που δημιουργούν ανέντιμοι εργοδότες, για να μετατραπεί σταδιακά σε μια αδίστακτη, το ίδιο μ' εκείνους που κατηγορούσε, εργοδότρια, που με τα ίδια απάνθρωπα μέσα, αρχίζει να εκμεταλλεύεται τους φτωχούς μετανάστες που αρχικά ήθελε να βοηθήσει. 

Δείτε το trailer της ταινίας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου