LOS LUNES AL SOL (ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ )

Ισπανία, 2002. Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. Σενάριο: Αρανόα, Ιγνάσιο ντε Μοράλ. Ηθοποιοί: Χαβιέρ Μπαρντέμ, Λουίς Τόσαρ, Χοσέ Ανχελ Εγκίδο, Νίβε ντε Μεντίνα, Ενρίκε Βιλέν. 113 λεπτά. 

 Μια παρέα μεσήλικων αντρών, οι περισσότεροί τους άνεργοι, είναι οι πρωταγωνιστές της μικρής αυτής έκπληξης από την Ισπανία (πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν), σκηνοθετημένης από τον 34χρονο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα.

 Ο Αρανόα σκιτσάρει με χιούμορ την καθημερινή πορεία τους, από το θλιβερό μπαρ ενός πρώην συνάδελφου και τα άχαρα γραφεία εργασίας, όπου ψάχνουν για δουλειά, μέχρι τα καταθλιπτικά σπίτια τους και τους άδειους δρόμους μιας απρόσωπης πόλης-λιμάνι, μ' ένα χιούμορ καταλυτικό, που τους βοηθά να συνεχίσουν να ζουν και να ελπίζουν, αντιμετωπίζοντας τη ζωή με κριτικό, όταν χρειάζεται, μάτι. Από τις πιο απολαυστικές σκηνές της ταινίας είναι εκείνη με τον Σάντα, που χρησιμοποιεί το παραμύθι του τζίτζικα και του μέρμηγκα για να το ανατρέψει και να δώσει τη δική του, απολαυστική, καθ' όλα «λογική» ερμηνεία. Πρόκειται για μια πικρόγλυκη κωμωδία, με αδρούς χαρακτήρες και καταστάσεις δοσμένες με οξυδέρκεια, αλλά και έξοχες ερμηνείες από όλη την ομάδα, με επικεφαλής έναν εξαιρετικό Μπαρντέμ στο ρόλο του οξύθυμου, πάντα ετοιμόλογου Σάντα. 

Δείτε το trailer της ταινίας:


πηγή: www.provoles.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου